Metaalsoort ijzer

IJzer is een scheikundig element met symbool Fe (uit het Latijn: ferrum) en atoomnummer 26. Het is een grijs, ruw overgangsmetaal. In de volksmond wordt de term ijzer vaak gebruikt voor materiaal dat eigenlijk staalheet, een legering van ijzer en koolstof.

Van alle bekende metalen wordt het het meest gebruikt, tegenwoordig vooral in de vorm van staal. Omdat het goedkoop en sterk is wordt het gebruikt voor bijvoorbeeld auto’s, schepen en voor het bouwen van grote constructies.

IJzer is net als nikkel en kobalt een ferromagnetisch metaal.[5] De kern van de meest abundante ijzerisotoop 56Fe heeft de op een na hoogste bindingsenergie (per kerndeeltje) van alle elementen waardoor ijzer het zwaarste element is dat exotherm kan worden gemaakt door fusie en het lichtste element dat zonder energieverlies kan worden gemaakt door kernsplijting.

Dit verklaart waarom het element zeer veel voorkomt in het heelal, de totale massa ijzer in het universum bedraagt meer dan 100 keer die van alle zwaardere elementen tezamen. Met 32,1 % is het het element dat het meest voorkomt in de samenstelling van de aarde.

Hoewel ijzer als sporenelement in het menselijk lichaam voorkomt, is het in grote hoeveelheden giftig omdat het dan reageert met peroxiden en vrije radicalen vormt. Het kan de lever, hart en endocriene organen aantasten.

Actuele Prijzen Via Whatsapp

Wilt u actuele oud ijzer en metalen prijzen via WhatsApp ontvangen? Meld uzelf aan en u ontvangt in de toekomst – wanneer er prijswijzigingen zijn – automatisch een WhatsApp bericht. Wilt u liever direct contact? Bel ons dan via telefoonnummer 06-50731990.

Meer informatie

Overzicht metaalsoorten

metaalsoort-accus

Accu’s

Metaalsoort ALUMINIUM

aluminium

Brons

metaalsoort elektromotor

elektromotor

Ijzer

metaalsoort koper

Koper

metaalsoort lood

Lood

metaalsoort messing

Messing

metaalsoort printplaten

Printplaten

PVC kabels

metaalsoorten rood koper handgepeld

Rood koper hand gepeld

Zink